Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
İkinci Ürün Tarımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
#1
ikinci ürün tarımı, bir yılda birden fazla ürün alma olarak tanımlanabilir. İkinci ürün tarımı her şeyden önce ekolojik koşulların elverişliliğine bağlıdır. Yetiştirme dönemi boyunca yeterli sıcaklık sağlanabildiğinde, yeterli verimlilikteki topraklarda ikinci ürün yetiştirilebilmektedir. Türkiye'de ikinci ürün tarımı yapılabilecek yöreler Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin sulanabilir tarım alanlarıdır. Bu bölgelerdeki ikinci ürün üretim alanı potansiyeli yakın vade için 300 000 ha olarak tahmin edilmektedir. Uzun dönemde hedef 400 000 ha olarak saptanmıştır. 

Soya, mısır, yerfıstığı, çeltik susam v.b. yaz dönemi ikinci ürün yetiştirilecek bu alanın tamamında bir an için soya yetiştirildiği düşünülürse; (300 000 ha x 2 000 kg/ha) / 1000 = 600 000 ton soya elde edilmiş olacaktır. 1983 yılında soyanın ortalama fiyatı 60 TL/kg olduğuna göre milli gelire yapılacak brüt katkı 36 milyar TL civarında olacaktır. Son yıllardaki soya üretim alanları , miktarları ve verimleri aşağıdaki çizelgede verilmiştir. 

Yıllar Ekim Alanı (ha) Üretim (ton) Verim (kg/da) 

2000 15 000 44 500 297 

2001 17 000 50 000 294 

2002 23 000 75 000 326 2003 23 000 75 000 326 

Kaynak: FAO (2003) 

İkinci ürün tarımının yaygınlaştırılmasıyla sağlanacak yararlar şöyle sıralanabilir : 

1 — Bir yılda iki ürün alınarak sulama hizmetleri yatırımı götürülen alanlardan daha fazla yararlanılması sağlanabilir, 

2 — Yağlı tohum üretimi artırılarak bitkisel yağ açığının giderilmesiyle dışalım en aza indirilerek döviz tasarrufu sağlanabilir, 

3 — Hayvancılıkta öngörülen gelişmelere ulaşılmasını engelleyen faktörlerden biri olan protein ve karbonhidrat açığının kısmen kapatılması sağlanabilir, 

4 — Sürekli pamuk üzerine pamuk mono kültürü nedeniyle bozulan doğal dengenin yeniden kurulması ve özellikle soya ekimi ile toprağa önemli oranda azot kazandırılarak bir sonraki bitki için azotlu gübre kullanımı azaltılabilir, 

5 — Sulanır alanlarda daha fazla iş gücü kullanılması ile işsizliğin kısmen azaltılması, sanayi kesiminde ve hayvancılıkta yeni istihdam olanakları sağlanabilir, 

6 — Tarım ürünlerinin çeşitlenmesi ve halkımızın daha iyi beslenmesi sağlanabilir, 

7 — Ulusal gelirin ve bu arada çiftçi gelirlerinin artması yararlarını sağlayacağı söylenebilir. ikinci ürün tarımı üretim potansiyelimiz, ikinci üründe yaz dönemi ve kış dönemi olarak iki gruba ayrılarak incelenebilir. 

ikinci üründe yaz dönemi : Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri sulanır tarım alanlarında buğday-arpa hasadından sonra 15 Haziran-15 Kasım tarihleri arasındaki 135 günlük dönemde; 

— Soya, 
— Tane mısır,
— Yerfıstığı,
— Susam, 
— Çeltik, 
— Sorgum ve 
— Ayçiçeği tarımı yapılması olasıdır. 

Yapılan araştırmalar bunun mümkün olduğunu göstermiştir. Özellikle ikinci ürün tarımının alan ve üretim olarak en fazla yoğunlaştığı Çukurova Bölgesinde, soya, tane mısır ve yerfıstığı üretiminde her geçen yıl alan ve toplam üretim miktarında büyük gelişmeler sağlanmaktadır. 

2 inci üründe kış dönemi : Pamuk 

ekim öncesi, Kasım ayı ortası ile Nisan ayı ortasını kapsayan 150 günlük dönemde; 

— Turfanda patates, 
— Bakla, 
— Fiğ ve 
— Kolza tarımı yapılması olasıdır.
Ara
Cevapla


>>>>> Çiftlik Forum Ailesine Katılmak İsteyen Ziyaretçilerimiz <<<<<

Çiftlik Forum sitemizde mevcut konulara cevap yazabilmek ve yaşadığınız sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla forumda konu açabilmek için ÜYE olmanız gerekmektedir. Sitemize üye olmak için bir e-posta adresine sahip olmanız ve aşağıdaki bağlantıya tıkladıktan sonra gerekli birkaç basit bilgiyi doldurmanız yeterlidir.


ÜYE OL


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi