Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Karabiber yetiştiriciliği
#1
Karabiberin vatanının Hindistan (Malabar) bölgesi olduğu tahmin ediliyor. Karabiber günümüzde başta Malezya, Orta Amerika, Brezilya, Endonezya, Batı Afrika ülkeleri olmak üzere birçok tropik ve subtropik iklimli ülkede kültür bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Karabiber boyu on m. yi bulan sarmaşık türünden olup çevresindeki ağaçlara duvarlara tırmanarak yükselir yada direkt çakılır veya tel örgüler gerilir ve bu örgülere sarılarak büyümesi sağlanır. Yaprakları 8 ile 16 cm uzunluğunda, 5 ile 10 cm genişliğindedir. Oval veya kalp şekline benzer, sapı 3-6 cm uzunluğundadır, üst yüzeyi kısmı koyu yeşil, alt yüzeyi ise açık yeşil renktedir. Erkek ve dişi çiçekleri aynı bitkide olduğu gibi ayrı bitkilerde de olabilir. Çiçekleri 15 cm uzunluğundadır, bir başak şeklinde olan koçan üzerinde dizilmiş olup yüzden fazla çok küçük beyaz renkli çiçeklerden meydana gelir. Meyvesi küre şeklindedir, 5 mm kadardır. Meyve ilk önce yeşil sonra kırmızı olgunlaşınca da sarı renk alır. Türkiye' de Ege ve Akdeniz bölgelerinin sıcak bölgelerinde yetişebilen bir bitkidir. Meyveler olgunlaşmaya başlamadan toplanır ve meyveleri kurutulur ise karabiber elde edilir, tuzlu suya konursa yeşilbiber ve olgunlaştıktan sonra kabukları soyularak taneleri öğütülürse de beyaz biber elde edilir.

Fareler ve kobaylar üzerinde yapılan deney sonuçlarında karabiberle beslenen fareler ve kobayların daha çok safra ürettikleri ve karaciğerlerindeki metabolizmaya tesir ettiği görülmüştür. Karaciğer ekstresi ile ilaçlanan bitkilerdeki haşerelerin öldüğü görülmüştür. Araştırmalara göre safra akışını arttırıcı ayrıca karaciğeri çalıştırıcıdır. Halk arasında karabiber ilk başta mide ve bağırsak rahatsızlıklarından, şişkinlik, mide üşütme, hazımsızlığa karşı çay ve baharat şeklinde kullanılır. Önceler ateş düşürücü olarak boğaz iltihaplarına, öksürük, üşütme, nezle ve bronşit, bronşitli hastalarda balgam söktürücü olarak da kullanılmıştır. Hindistan’da bronşitli hastalarda balgam oluştuğunda balgam söktürücü olarak kullanılmıştır. Yarım kahve kaşığı karabiberi veya karabiber tanesi demliğe konur, üzerine 200-300 ml kaynar su eklendikten sonra 5-10 dk demlenmeye bırakılır sonra süzülerek içilir. Bu günde 3 yada 7 defa duruma göre tekrarlanır. Baharat olarak çorbalara, etli yemeklere, sulu yemeklere kullanılır. Avrupa’da bazı kuru pasta türlerinde, peynir yapımında ve sucuk yapımında kullanılır.
Ara
Cevapla


>>>>> Çiftlik Forum Ailesine Katılmak İsteyen Ziyaretçilerimiz <<<<<

Çiftlik Forum sitemizde mevcut konulara cevap yazabilmek ve yaşadığınız sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla forumda konu açabilmek için ÜYE olmanız gerekmektedir. Sitemize üye olmak için bir e-posta adresine sahip olmanız ve aşağıdaki bağlantıya tıkladıktan sonra gerekli birkaç basit bilgiyi doldurmanız yeterlidir.


ÜYE OL


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi