Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
KIRSAL ALAN KOYUNCULUĞU
#1
Koyunculuk hiç değişmeden geçmişten günümüze hayvancılığın temel taşlarından biridir. Koyunculukta başarılı olmak, her türlü yeniliğe açık olmaya bağlıdır. Önerilen her yenilik, üreticilere benimsetilmelidir. Bunun yanında para da getirmesi gerekir ki, bugüne kadar yapılan koyunculuk şekli değişebilsin. Amaç; kırsal alan koyunculuğun da kuzu büyütme yöntemlerinin, koyun yetiştiricilerine tanıtılmasıdır. Bunun yanında, kalıntı sütle kuzu büyütmenin tanınması ve yayılmasıdır. Kuzu Büyütme Yöntemleri Kuzu büyütme yöntemlerini iyi tanıyıp, bu yöntemlerden birinin seçilerek işletmede uygulanması ile üretim kayıplarının önlenmesi sağlanabilir. Kuzu büyütme yöntemleri şunlardır:


1. Doğal büyütme, 
2. Eksik emiştirme veya erken sütten kesme, 
3. Yapay büyütme,
4. Kalıntı (artık) süt ile büyütme. 

A. Doğal Büyütme Kuzuların doğumdan itibaren ana sütünü, sütten kesime kadar emmeleri, bunun yanında da kuru ot, yeşil yem ve kesif yemle büyütülmesidir.

B. Erken Sütten Kesme: Erken sütten kesmede, kuzular, 28-42 günden fazla emiştirilmezler. Erken sütten kesmede, iki farklı amaç söz konusudur.

 Bunlar; 
1. Kuzuları ayrılan anaların, hemen çiftleştirilmesi ile koyun başına kuzu verimini artırmak. 
2. Kuzuların erken sütten kesilmesi ile süt üretimine kısa sürede geçmek. Erken sütten kesmede kuzuların, en az 12-13 kg. canlı ağırlığa ulaşmış olmaları gerekir. Sütten kesilen kuzuların, iyi kalite kuru çayır otu ve kesif yemle beslenmeleri, bu yöntemin başarısını yükseltir.


C. Yapay Büyütme: Yapay büyütme yönteminin kırsal alanda uygulama şansı henüz yoktur. 

Yapay büyütmenin amaçları: 


1. Anası ölen ve ana sütü az olan kuzuların büyütülmesi. 

2. Anaların sütünden yararlanılması. 

3. Anaç sürüde işlerin azatılması ve 

4. Bir iş verimine düşen kuzu büyütmenin arttırılmasıdır. 



Yatay Büyütme Dönemleri: 



1. Sıvı yemle beslenme dönemi, 

2. Sıvı+kesif yem beslenme dönemi, 
3. Kesif yemle beslenme dönemi, olarak belirlenmiştir. 

Sıvı yemle beslenmede; süt ikame yeminin özellikleri, ana sütüne yakın olmalıdır. Yoksa, gelişmede başarı sağlanamaz. Ayrıca, süt ikame yemi ile hazırlama işçiliği, koyun sütünden daha ucuza mal edilmelidir ki ekonomik olsun.

D. Kalıntı Sütle Büyütme: Koyun sütünün çok değerli olduğu bölgelerde ve koyun sütünden vazgeçilmeyen işletmelerde, kalıntı sütle büyütme yöntemi başarı ile uygulanabilir. Sağıma geç başlanması, binlerce ton üretim kaybına neden olmaktadır. Bu da, ulusal ekonomimiz için küçümsenmeyecek bir kayıptır. Kırsal kalkınmada öncelikli dağ köylerinde, kalıntı sütle kuzu büyütme yöntemi ile üretilecek fazla süt, yoğurt ve peynir yapılarak değerlendirildiğinde, üreticiye ek bir gelir imkânı sağlayabilecektir. 
Ara
Cevapla


Tarım ve Hayvancılık Forumu

>>>>> Çiftlik Forum Ailesine Katılmak İsteyen Ziyaretçilerimiz <<<<<

Çiftlik Forum sitemizde mevcut konulara cevap yazabilmek ve yaşadığınız sorunlara çözüm bulabilmek amacıyla forumda konu açabilmek için ÜYE olmanız gerekmektedir. Sitemize üye olmak için bir e-posta adresine sahip olmanız ve aşağıdaki bağlantıya tıkladıktan sonra gerekli birkaç basit bilgiyi doldurmanız yeterlidir.


ÜYE OL


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi